tirsdag den 6. maj 2014

Israel 66 år

Det er Israels Uafhængighedsdag i dag. Ifølge jødisk kalender er det i dag 66 år siden David Ben Gurion her i Tel Aviv udråbte Staten Israel. Dengang var Israel hjemsted for 806.000 borgere, og Tel Aviv var den eneste by med over 100.000 indbyggere. I dag er der 8.18 millioner borgere i Israel, og der er 14 byer med over 100.000 indbyggere - seks af dem har endda over 200.000.

75 % af befolkningen er jøder. Knap 21 procent er arabere - kristne eller muslimer. De sidste godt 4% er enten kristne ikke-arabere eller andre minoriteter.

Statistik er hentet fra The Times of Israel. Samme medie skriver, at Israels eksport er steget med 16.000% siden 1948. Dengang eksporterede man for 6 millioner USD; i dag er tallet 95 milliarder USD. Det er primært inden for elektronik-, software-, fly- og telefonsektoren, at Israel er stærk - samtidig med at der også bliver solgt farmakologiske produkter i stor stil.

Sidst, men ikke mindst, er her en af de gode historier, som nok fortjener lidt opmærksomhed. I en arabisk landsby i Israel er indbyggerne i gang med at renovere byens synagoge som en respons til radikal-jødisk 'price-tag'-vandalisme mod muslimske og kristne steder. Selv jødiske enheder har været ofre, fordi de for vandalerne har repræsenteret en for blød tilgang til palæstinenserne. Indbyggerne i Shfaram mener, der er en bedre måde at reagere på. Jeg tror, de har ret.