onsdag den 11. november 2009

Orgabisp


1. november havde vi fint besøg. Biskop Steen Skovsgaard var på visitatsbesøg i Israel og fru Susanne var hyggeligvis med. Det blev en rigtig god dag. Først fejrede vi gudstjeneste sammen, og Steen bragte en hilsen til menigheden iført sin nykreerede rejsebispekåbe. Det var Alle Helgens Dag og med sin gode sans for historier, fortalte han en, der både matchede prædikenens indhold og kirkens significante mosaik-vinduer.

Settingen var, at en lille pige sidder og kigger ud af en kirkes mosaik-vinduer, mens hun funderer over, hvad en helgen er. Solen skinner, og således træder mosaikkernes personkarakterer stærkt frem. Da går det op for hende, at en helgen er en, hvorigennem Guds lys skinner.

Siden stod den på en traditionel frokost, som den ser ud her i menighedshuset: brød, hummus og grønt. De bemærkede, at det - efter 25 år som præstepar i Gellerup - rent kulinarisk ikke var noget nyt. Men det var godt, ja, faktisk var det lidt som at komme 'hjem'.

Det var en fornøjelse at have besøg af Skovsgaards. Det er flot, at der bliver afsat tid til at kigge herned, og når vi så ydermere har en biskop, der ikke skal overbevises om en missional dagsorden, men selv har erfaring med og pro-aktivt arbejder i mission, så bliver det samtale, man glæder sig til, i og over.

For alle danske medarbejdere her var det en opmuntring at blive set, hørt og ja, mødt fra officielt dansk-kirkeligt hold og opleve fællesskab i tjenesten. Fællesskab i at vi dybest set har samme job, fordi vi har samme arbejdsgiver med den samme ene målsætning. I dét arbejde tror jeg, jeg kan sige, at vi den dag var medarbejdere på hinandens glæde.


Fra bispen til organisten. I dag var vi alle staff members i Petach Tikva - på konservatoriet dér - for at se en række vægmalerier, som Juan lavede i årene 1986-89.

Da vi kom til kirken i januar, hørte jeg godt, at Juan var maler, før han blev organist i kirken. Jeg tænkte ikke så meget over det, indtil jeg fandt ud af, at han ikke bare var maler sådan i almindelig forstand, men kunstmaler. Sagen er nemlig, at han ikke har malet siden, men en dag fandt jeg tilfældigvis et litografi af maleriet nedenfor og lagde mærke til signaturen.


Jeg var imponeret og udtrykte det over for Juan, der så fortalte, at malerierne inden længe lider samme skæbne, som den bygning de befinder sig i. De bliver revet ned. De er malet direkte på væggen, og bygningen skal jævnes med jorden for at give plads til nyt og bedre byggeri.Det er klart, at disse tre år i Juans liv voldtages den dag, bulldozeren gør det af med malerierne. Det er selvsagt lidt nedtrykkende.


Vi ville gerne se dem 'live', inden det sker, så vi tog derud. Jeg er ikke kunstkender, men det var en berigelse for øje og sind at se dem - og ikke mindst at lære denne side af Juans liv at kende. Ham fotografen, jeg har fortalt om før, var med, og han har kontakter til de mest kompetente af de folk, der er i stand til at fotografere og således forevige disse værker, der ellers går en krank skæbne i møde.