tirsdag den 10. januar 2012

Bed for kristne i Jaffo og i Nigeria

Der er en tung og lidt stille atmosfære i Jaffo i disse dage. I fredags fejrede den ortodokse kirke jul. Det går ikke stille af, og vi var oppe i bymidten for at se fyrværkeriet og nappe en shawarma til aftensmad. Senere om aftenen da vi checkede dagens nyheder, kunne vi læse, at mens vi sad 500m længere nede ad gaden og gumlede, var den måske mest fremtrædende leder i St. George ortodokse kirke blevet stukket ned af en mand i julemandskostume - ligesom de skulle påbegynde en procession igennem byen. Det står endnu ikke klart, hvem der står bag.

På drengenes skole er der en del børn fra den ortodokse kirke og ikke mindst mange, der er en del af spejderarbejdet dér, og generelt hersker der lidt usikkerhed blandt de små børn, som bliver nervøse for deres forældre, hvis ikke de står klar til at hente dem, når klokken ringer. Mordet fandt sted på skolens gade - bare 100m derfra. En helt anden ting er, at julemands-figuren fra nu af står i et helt andet lys, eller 'skygge' som det jo nærmere er.

Alle kristne i Jaffo er berørt. Familiebånd går på tværs, og alle er forbundet på den ene eller den anden måde. Således er vores frisør, der er søn af den katolske sikkerhedsvagt på børnenes skole, gift med den dræbtes datter, som altså er ortodoks, og sådan er der mange dagligdags og kirkelige forbindelser, der er med til at binde de kristne i Jaffo sammen.


Søndag havde vi igen fornøjelsen af at få besøg af ærkebiskoppen for den lutherske kirke i Nigeria, Nemuel A. Babba (som i øvrigt er færøsk gift). Han har kigget forbi til gudstjeneste de seneste gange, han har været i landet.

Han bor selv i et af de områder, der er ramt af de mange angreb fra muslimske ekstremister, og det er ikke enkelt at være kirke for tiden, fortalte han. Der er masser af usikkerhed; man ved ikke, hvornår det slår ned, men på trods af presset og spændingerne vokser kirken, så trods de tunge kår, fornemmede jeg klart en fortrøstningsfuld kirkeleder med tro på fremtiden.

Bed gerne for disse søster-fællesskaber - i Jaffo og i Nigeria.