onsdag den 15. februar 2012

Er du turist eller missionær?




I Ariel, en stor jødisk bosættelse på Vestbredden, er Yad L'Achim (antimissionsorganisation før omtalt her og her) i gang med en kampagne. En bekendt af mig, der bor i Ariel, har taget billedet, og jeg har fået lov at smide det op her (klik på billedet for større udgave). Det er et klassisk eksempel på deres gennemgående retorik: Tro på Jesus er farvel til jødedommen.

Man skulle synes, at det må være temmelig jødisk at tro på jødernes Messias, men noget helt andet er (som før nævnt), at mange israelske jøder ikke kan identificere sig med den jødedom, som den ultraortodokse fløj står for. Det er naturligvis en subjektiv vurdering, jeg kommer med her, men det er altså påfaldende igen og igen at møde israelske jøder, der tumler med deres jødiske identitet, fordi de ikke kan finde sig selv inden for de rammer, som de, der sætter den religiøse dagsorden i Israel, udstikker.

Derfor er det en overvejelse værd, om ikke de ultraortodokse er en større udfordring for israelske jøders jødiske identitet end dem, der vover at gøre opmærksom på jøden Jesus.